Σάββατο, 19 Ιουλίου 2008

Αντίο ΦίλεΣε ηλικία 86 ετών πέθανε ο διευθυντής παραγωγής Φαίδων Παπαμιχαήλ, που υπήρξε σταθερός συνεργάτης του Τζον Κασσαβέτη και του Ζυλ Ντασσέν. Ο Παπαμιχαήλ, πατέρας του διάσημου διευθυντή φωτογραφίας Φαίδωνα Παπαμιχαήλ, που κάνει καριέρα στο Χόλιγουντ, γεννήθηκε το 1922 στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου κατατάχθηκε στην αγγλική αεροπορία και υπηρέτησε στο ελληνικό ναυτικό. Eκανε σπουδές στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Παρίσι και εργάστηκε ως βοηθός σκηνογράφου στην Κομεντί Φρανσέζ. Εκεί γνωρίστηκε με τον Ζυλ Ντασσέν και δούλεψαν μαζί στο «Ποτέ την Κυριακή» και τη «Φαίδρα».

Ταξιδεύοντας στην Αμερική, ο Παπαμιχαήλ γνώρισε τον δεύτερο ξάδελφό του Τζον Κασσαβέτη και από το 1965 άρχισαν να συνεργάζονται. Η πρώτη ταινία που έκαναν μαζί ήταν τα «Πρόσωπα», ενώ ακολούθησαν πολλές ακόμη, όπως οι «Σύζυγοι» και το «Μίνι και Μόσκοβιτς». Η τελευταία του δουλειά στην Αμερική ήταν στην ταινία «Unhook the stars» του γιου του Τζον Κασσαβέτη, Νικ.

Αιωνίως νεανίας (παρασάγκας νεώτερος από κάτι πιτσιρικάδες κουρασμένους γιάπηδες που σέρνονται στα κανάλια και τις διαφημιστικές) ,αφοπλιστικά τρυφερός, ανιδιοτελής εραστής του ανεξάρτητου κινηματογράφου, έτοιμος για έξαψη και περιπέτεια, με μιά σπάνια σοφία που σου την μετέδιδε αμέσως η αύρα του. Φίλος κάθε λογής απόκληρων, αποκλεισμένων και μοναχικών κινηματογραφιστών, εξαιρετικά ευγενής και βαθειά στρατευμένος, ο Φαίδων έφυγε περιμένοντας την επόμενη ταινία αφήνοντας τους νέους φίλους του ακόμη πιο μόνους. Δεν υπάρχουν πλέον άνθρωποι σαν και αυτόν, Στην υγειά σου καλέ μου φίλε! One for my baby and one for the road.